Werkbezoek TBA-coördinator

Na meer dan 10 jaar voor Stichting Tiga Batang Air werkzaam te zijn, werd het hoog tijd om Yani Siahaya nader met de trouwe schare TBA-medewerkers kennis te laten maken. Daarvoor heeft de stichting hem dit jaar naar Nederland gehaald.
Ook was het de bedoeling dat Yani meer inzicht zou krijgen in de structuur en de werkzaamheden van Tiga batang Air, zodat hij deze aan de doelgroep kan overbrengen. Op die manier wil de stichting de jongelui het besef bijbrengen dat TBA zich jaarlijks flink moet inzetten om de projecten in de Molukken draaiende te houden. Dus ‘met de pet ernaar gooien’ zal zeker niet gewaardeerd worden.

aankomst yani en ata 10-04-2015 033

Bij aankomst op Schiphol, op de foto met de delegatie van Tiga Batang Air.

Naast de afhandeling van serieuze zaken als vergaderingen en fundraising-evenementen van de stichting was er ook gelegenheid voor Ata en Yani om de toerist uit te hangen. Onderstaande foto’s zijn hier het bewijs van.

yani en ata op de euromast en in de markthal in rotterdam 003 yani en ata op de euromast en in de markthal in rotterdam 016 yani en ata in volendam en wormerveer 004 bevrijdingsdag 2015 in Den Haag 019

Maar aan alle leuke dingen komt een eind, zo ook aan de twee leerzame maanden in het koude kikkerland.

Terug in hun natuurlijke omgeving hoefde Ata niet meteen aan de slag. Voor Yani daarentegen was er meteen werk aan de winkel. Tijdens zijn afwezigheid hadden vier jongens uit Abio bij de SMA in Elpaputih met goed gevolg eindexamen gedaan. Dus moest hij daar zo snel mogelijk gaan informeren wat hun toekomstplannen zijn.
Daar aangekomen bleken drie van de vier reeds naar hun bergdorp te zijn gegaan. De vierde was op weg naar de studentenhuizen van TBA in Wailela. Zij die naar Abio waren vertrokken lieten later weten niet verder te willen studeren. De toekomst zal uitwijzen of ze met zes jaar middelbaar onderwijs een plek op de arbeidsmarkt kunnen bemachtigen. Degene die op eigen gelegenheid naar Wailela was gegaan, had inmiddels de toelatingstest van de Pattimura Universiteit gehaald. Wel bleek het collegegeld dat de stichting voor hem moest neertellen het drievoudige te zijn van wat zij normaliter voor de eerste lichting TBA-studenten moest betalen. Wellicht had dit te maken met de exorbitante stijging van de prijzen in de Molukken. Hoe het ook zij, hierdoor wordt een uitbreiding van de TBA-studentenhuizen een stuk lastiger in de toekomst.

Begin augustus nam Yani opnieuw de ferry naar Seram om via Sanahu naar Abio te reizen. Stichting Tiga Batang Air zou graag willen dat de ouders van kinderen die zij al jarenlang onder haar hoede heeft meer betrokkenheid laten zien. Yani kreeg de opdracht om daar wat aan te doen. Per slot van rekening zitten vijf van hen inmiddels op de universiteit, waarvan twee alweer vierdejaars studenten zijn. Aan de hand van onderstaande foto’s mag je hopen dat de inspanningen van Stichting Tiga Batang Air de kwaliteit van het leven in Abio omhoog zal weten te krikken.

100_6648

Stroomafwaarts is een vlot een handig transportmiddel.

100_6640 100_6645 100_6638 100_6626

Toen Yani twee dagen daarvoor in Sanahu was gearriveerd bleken daar 6 nieuwe scholieren uit Abio zich bij de SMP te hebben gemeld. Herhaaldelijke verzoeken om hun kinderen naar dezelfde soort school in Huku Kecil te sturen (slechts 3 kilometer van Abio) worden door de ouders compleet genegeerd. Zij blijven van mening dat hun kroost daar niets opsteekt, omdat de leerkrachten slechts gekwalificeerd zijn om op de basisschool les te geven. En tegen zoveel wijsheid kan Stichting Tiga Batang Air natuurlijk moeilijk opboksen.

100_6629 100_6650

Reacties zijn gesloten.