Frobenius Institut

Dit jaar hoopt Tete Siahaya, de voorzitter van Stichting Tiga Batang Air, zijn derde boek uit te geven. Het boek, met de titel ‘Het mystieke driestromengebied’, is gebaseerd op het boek ‘Die drei Ströme’ van Adolf Ellegard Jensen. Deze gezaghebbende Duitse antropoloog beschreef hierin het geestelijke en religieuze leven van het primitieve Wemale-volk op West-Seram.

Om een goed beeld te krijgen van de expeditie, die in 1937 in het Tiga Batang Air-gebied rondtrok, heeft de auteur donderdag 11-02-2016 het Frobenius Institut in Frankfurt am Main bezocht. Hier mocht hij de meer dan 700 objecten bekijken die men toentertijd heeft verzameld. Aan de hand hiervan stelde hij bijvoorbeeld vast dat er meer tjidako’s (lendendoeken van geklopte boomschors) met Alfoerse koppensnel-tekens in Europa zijn dan die ene bekende van het Tropenmuseum.

IMG_3600                       IMG_3604

IMG_3607     IMG_3620

IMG_3637     IMG_3638

Het besluit om ‘Die drei Ströme’ te vertalen en dit vervolgens te bewerken, nam de auteur 3 jaar geleden, toen hij ontdekte dat Jensen het gebied had onderzocht waar Stichting Tiga Batang Air haar naam aan ontleend heeft. Bovendien blijkt het bergdorp Ahiolo, waar de expeditie lange tijd verbleef, hetzelfde dorp te zijn waar de stichting zich al 12 jaar voor inzet. Alleen heet het dorp tegenwoordig Abio.

Naast passages van ‘Die drei Ströme’ wordt in ‘Het mystieke driestromengebied’ het reilen en zeilen van Stichting Tiga Batang Air door de auteur uit de doeken gedaan. Verder legt hij verbanden tussen het door Jensen beschreven wereldbeeld van de Wemale en dingen die nu nog in het bestaan van Molukkers voorkomen. Daarbij gaat hij pikante zaken niet uit de weg.

Reacties zijn gesloten.