Via haar website en facebook-pagina probeert Stichting Tiga Batang Air haar volgers op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen rond de exploitatie van het Masela Gasblok. Dit doet TBA bewust, omdat ook wij in Nederland de verantwoordelijkheid hebben om voor de belangen van onze mensen in Maluku op te komen. Zeker als het gaat om levensbelang!
Daarom nogmaals het volgende:
President Jokowi staat nog steeds voor een duivels dilemma. Hij moet namelijk kiezen tussen de opties off-shore of on-shore.
Kiest hij voor het eerste, dan verdwijnt de opbrengst van de grootste gasvoorraad ter wereld (onlangs vastgesteld) bijna volledig in de zakken van de investeerders: Inpex en Shell. De mensen in Maluku, die op basis van artikel 33 van de Indonesische grondwet hun deel zouden moeten krijgen, blijven met lege handen achter.
Kiest Jokowi voor de tweede optie, dan zouden Inpex en Shell zich mogelijk kunnen terugtrekken uit het project, en blijft Indonesië achter met een gigantische gasbel die zij zelf niet kan ontginnen. Dit scenario lijkt op het eerste gezicht rampzalig, maar het land houdt wel zelf de touwtjes stevig in handen.
Dat andere buitenlandse partijen zich zullen melden om het Masela Gasblok on-shore te exploiteren, daar hoeft Jokowi niet bang voor te zijn. De aanhoudende lage olieprijs staat daar garant voor!
Inmiddels beginnen de gemoederen behoorlijk verhit te raken, getuige bijgaande foto’s.