Verslag socialisatie-activiteit in Abio

Vanwege de afgelegen ligging van het dorp Abio, hoog in de bergen van West-Seram, is een bezoek aan deze plaats al een hele onderneming. Laat staan als men de voettocht, zwaar bepakt (dozen met leermiddelen) en in de stromende regen, moet maken. Dan wordt zo’n trip al gauw een uitputtingsslag van maar liefs 12 loodzware uren om in Abio te komen. Het dorp ligt namelijk 63 kilometer van de kust.

sss

Het doel van de reis is uiteindelijk om de jeugd en de ouders in Abio ervan te overtuigen dat scholing en educatie de enige sleutel is tot een betere toekomst. Stichting Tiga Batang Air laat de gemeenschap zien waar het toe kan leiden. Van de eerste lichting Abio-scholieren, die 11 jaar geleden hun intrek nam in het TBA-logeerhuis in Sanahu en daar naar de SMP ging, zullen volgend jaar 2 meiden hun studie aan de Pattimura Universiteit in Ambon afronden. Samen met andere TBA-studenten kunnen zij dan een steentje bijdragen aan een betere verdeling van de welvaart in Maluku.

De voorlichting die de TBA-studenten gaven, betrof ook de geschiedenis en cultuur van Maluku. Maar bovenal is de instandhouding van de natuurlijke leefomgeving van de mensen het onderwerp waar de meeste aandacht aan besteed werd.
Daarna werden de meegebrachte leermiddelen aan de leerlingen van de basisschool uitgedeeld. In totaal ging het om: 920 schriften, 140 pennen, 60 potloden en 40 gumstaafjes. Verder zijn 60  wiskunde- en taalboeken aan de schoolbibliotheek gedoneerd en mochten zowel de vertegenwoordiger van de kerk als de school ieder een wandklok in ontvangst nemen.

Twintig van de dertig TBA-studenten hebben aan deze socialisatie-activiteit deelgenomen. De rest is vanwege het suikerfeest en andere dringende zaken meteen na het sluiten van het college-jaar naar hun geboortedorp vertrokken. Zij die wel aan de activiteit hebben meegedaan, verklaren unaniem dat de tocht hun saamhorigheidsgevoel heeft versterkt.

Omdat één foto meer zegt dan duizend woorden, hebben de TBA-studenten bij hun verslag aan Stichting Tiga Batang Air foto’s meegestuurd die op chronologische wijze hun expeditie naar Abio weergeven.

sss3

Voor meer foto’s, klik op:            https://drive.google.com/file/d/0B53gj1qYBMCRSklvOHhSVkQzN0U/view?usp=docslist_api

Reacties zijn gesloten.