Ontbossing van Seram

Al eerder is op de TBA-website en op facebook melding gemaakt van de vernietiging van de leefomgeving van de Nuaulu-stam nabij het dorp Sepa, aan de zuidkust van Seram. Ondanks de vele protestacties die de inheemse bevolking in het verleden hield, gaat de grootschalige houtkap door PT Bintang Lima Makmur gewoon door.

Tiga Batang Air, die als doelstelling heeft: ‘herstel, behoud en ontwikkeling van het Molukse land en volk’, voelde zich verplicht om daar met eigen ogen te gaan kijken. Een bezoek aan deze locatie bracht aan het licht dat de verwoesting van het achterland in volle gang is. Als de provinciale overheid niet meteen ingrijpt, moet voor het voortbestaan van de Nuaulu-stam als natuurvolk gevreesd worden.

Ooit maakte Ray Mears, de bekende Britse tv-presentator en auteur van veel boeken over survivaltechnieken, een uitgebreide documentaire over dezelfde Nuaulu-stam.

Zie:        https://www.youtube.com/watch?v=u-nSGrak4-k

ontbossing

ontbossing2

ontbossing3

Na het zien van de beelden van Ray Mears  vraagt men zich terecht af wat de waarde is van een VN-verklaring. De Verenigde Naties verklaarden in december 2015 officieel dat het Alfoerse volk is opgenomen in de World Civil Society Forum en dat haar specifieke rechten moeten worden gerespecteerd. Nog geen jaar later vindt onder de neus van diezelfde Verenigde Naties de totale vernietiging van de adat-gronden van de Nuaulu plaats.

Hoewel het daarom verleidelijk is om erin te berusten, is het de plicht van ieder zichzelf respecterende Molukker om hiertegen te protesteren. Schrijf, praat of desnoods zing erover! Het Alfoerse Nuaulu-volk rekent op jullie solidariteit in hun strijd om haar voortbestaan.

Reacties zijn gesloten.