Aanleg watervoorziening nieuwe TBA-asrama

Het heeft even moeten duren, maar eindelijk heeft het nieuwe TBA-studentenhuis in Sanahu stromend water. Dankzij de know-how van Yani, de coordinator van Stichting Tiga Batang Air, die vroeger voor de Drentse Waterleiding Maatschappij in Ambon heeft gewerkt. Voor deze operatie heeft hij wel mijn las-aggregaat uit Itawaka moeten overvaren om de 4 staven pijp van ieder 6 meter aan elkaar te lassen. Deze waren nodig om het water te bereiken dat op 21 meter diepte zit. Verder kwam het lasapparaat goed van pas bij het bouwen van de ijzeren stellage waarop de watertank kwam te rusten.

Het boren naar water heeft Yani uitbesteed aan een bedrijf uit Elpaputih, 12 kilometer verderop. Zoals de foto’s laten zien gebeurde dat puur op mankracht. Voor westerse begrippen komt het misschien een tikkeltje primitief over, maar aan het eindresultaat valt weinig af te dingen: schoon helder grondwater!

Verder is op de foto’s te zien hoe een aantal ouders uit het bergdorp Abio, waar alle 32 scholieren vandaan komen, een traditioneel huis (rumah gaba-gaba) aan het bouwen is. De bedoeling is dat er in totaal 3 van dat soort huizen komen. Bedoeld voor ouders die de zorg op zich gaan nemen van de kinderen.

Nu de asrama helemaal af is, hebben zij aan Yani te kennen gegeven het geheel binnenkort ritueel in gebruik te willen nemen. Aan het eind van het jaar, wanneer een aantal leden van TBA daar is, zal het studentenhuis pas officieel worden geopend.

Uiteraard heeft dit bouwproject, dat bij elkaar 6 maanden in beslag heeft genomen, TBA veel geld gekost. Stichting Tiga Batang Air hoopt dan ook dat Molukkers in Nederland haar werk willen en blijven steunen. Daarmee kunnen wij kinderen uit geïsoleerde gebieden de kans geven om op de middelbare school en zelfs de universiteit te studeren.

Zij die TBA willen steunen, kunnen dit doen door eenmalig een bedrag over te maken naar:

Stichting Tiga Batang Air, bankrek. nr.         NL94ABNA0441179312

Of door tientjesdonateur te worden en elke maand tien euro te storten.

100_8062 100_7945 100_8021 100_8048 100_8055 100_8064 100_7890

Het gehele proces is te zien op:        https://1drv.ms/f/s!AvxIbIw2U0hFgwUlcJWNPT7dNjVK

Reacties zijn gesloten.