Verslag bezichtiging TBA-projecten in Maluku (nov/dec 2017)

De flinke delegatie (zeven personen) die deze keer voor dit doel afreisde bestond hoofdzakelijk uit vrouwen. Om precies te zijn de vier die verantwoordelijk zijn voor de merchandise-verkoop van Stichting Tiga Batang Air. Het hele jaar door staan zij op alle belangrijke Molukse evenementen achter de TBA-kraam met T-shirts, boeken e.d..

Zoals eerder het geval was is ook nu Hotel Hero in Ambonstad onze uitvalsbasis. Het staat midden in het centrum recht tegenover de hoofdingang van het gouverneurskantoor. Het hotel heeft ruime kamers voor niet teveel geld. De keuken serveert ook buitenlandse gerechten dus hoef je er niet voor op uit als je daar een keer trek in hebt. Verder hebben ze er een supersnelle laundry-service (’s ochtends afgeven…’s avonds gewassen en gestreken bezorgd).

Het schema voor het bezichtigen van de TBA-projecten kon niet van te voren worden gemaakt omdat veel zaken niet vaststonden. Wel was inmiddels duidelijk geworden dat de officiële ingebruikname van de nieuwe asrama (TBA-studentenhuis) in Sanahu het belangrijkste onderdeel van het programma zou zijn. Dit naar aanleiding van signalen dat zowel de dorpsraad als andere hoogwaardigheidsbekleders van Abio daarbij aanwezig wilden zijn.

Om toch een bepaald tijdpad aan te houden werd besloten om de inwijding op zaterdag 2 december te doen plaatsvinden. De bergbewoners hadden zo een week de tijd om naar Sanahu af te dalen. Tijd die het TBA-team kon benutten om bijvoorbeeld te achterhalen waarom het afstuderen van drie TBA-studenten in december plotseling niet doorging. Bij twee van de studenten was het simpelweg vanwege veel te lage cijfers.

Zij krijgen van TBA alsnog de kans om in april 2018 hun rechtenstudie af te ronden. De assistent-decaan van hun faculteit met wie wij een gesprek hadden aangevraagd, zou erop toezien dat zij dit waar gaan maken. Bij de derde student is het probleem meer van administratieve aard. Hij heeft ons verzekerd in april te zullen afstuderen.

AA001

Ook is er nu tijd om een speciale bijeenkomst te houden met de elf TBA-studenten uit Abio bij de Pattimura Universiteit. Deze gelegenheid willen wij aangrijpen om de visie en missie van Stichting Tiga Batang Air uitgebreid met hen te bespreken. Want tot nu toe is dat eigenlijk nooit in die mate aan de orde geweest. Met name hun mogelijke rol in de ontwikkeling van West-Seram is een uitermate belangrijk item.

Wij zijn daarom enorm blij dat de twee die dit jaar zijn afgestudeerd hun bijdrage in de verwezenlijking van de verdere plannen van TBA willen leveren. De eerste ambieert een baan bij de districtoverheid waar Abio onder valt, maar is bereid om in afwachting van zo’n kans les te gaan geven aan de SMP van Sanahu. Onderwijl kan zij haar 34 jonge dorpsgenoten in de nieuwe asrama aansturen. De tweede afgestudeerde wil in 2018 beginnen met haar masteropleiding.

Bij dat overleg is anderzijds ook komen vast te staan dat de helft van hen niet eens over een behoorlijk functionerend mobieltje beschikte om bijvoorbeeld te kunnen facebooken. Eén van de weinige manieren voor hen om met vrienden en kennissen informatie uit te wisselen. Met de zes gebruikte smartphones die wij voor vertrek bij elkaar hebben weten te sprokkelen is dit probleem goeddeels opgelost.

AA004 AA007

De uitvoering van de officiële ingebruikname van de nieuwe asrama in Sanahu heeft aardig wat voeten in de aarde gehad. De TBA-coördinator moest o.a. onderdak regelen voor het TBA-team bij particulieren in Sanahu. Daarnaast moest er gedurende twee dagen voor naar schatting 70 man eten worden klaargemaakt. Behalve zorgdragen voor een hele waslijst aan boodschappen moest hij een heuse kookploeg op de been brengen.

Het transport van Ambonstad naar Sanahu (vice versa) op West-Seram loste hij op door twee extra auto’s te charteren die na aankomst weer teruggingen. Dit om de kosten te drukken. Een dagprijs komt al gauw op anderhalf tot twee miljoen rupia’s (1,5 miljoen is ongeveer 100 euro). De auto’s waren nodig om behalve 15 man ook alle spullen over te brengen. Bij dat laatste horen veel dingen van educatieve aard, waaronder een flatscreen tv met paraboolantenne. Naast ontspanning moet deze de kijk van de jongeren op de wereld vergroten.

Afgezien van het nare bericht dat mijn neef in Itawaka op de ochtend van zaterdag 2 december is overleden, is de officiële inwijding die dag vlekkeloos verlopen. Na de dienst die door de dominee van Abio werd geleid, werd er gezamenlijk gegeten. Daarna was het de beurt van de dorpsraad om middels een aantal adatrituelen deze bijzonder gebeurtenis te markeren. Daarbij werd mij een tjidako omgedaan en nodigde men mij vervolgens uit om sirih-pinang met hen te kauwen.

Navraag leerde dat men mij daarmee opnam in de Wemale gemeenschap van Abio. Verder werd mij duidelijk gemaakt dat zij hun dorp tegenwoordig met zijn oude benaming aanduiden, namelijk: Yapio Patai. En dat hun karakteristieke motto ‘Saka Hote’ staat voor: Wij bewaken de berg (Nunusaku)!!

AA038 AA045

Zondag 3 december werd ik met een aantal leden van de TBA-delegatie in het dorp Latu door een boot uit Itawaka opgehaald. Na mijn neef de volgende dag de laatste eer te hebben bewezen keerde ik dinsdag met hen terug naar Ambon. Opnieuw bij Hero namen wij een aantal dagen rust in afwachting van 2 leden die voor familiezaken naar Masohi waren gegaan. Nadat zij zich bij ons gevoegd hadden en de groep enigszins was uitgerust, brachten wij zaterdag 9 december een bezoek aan het graf van een kernlid van TBA in Amahusu.

De volgende dag, zondag 10 december, stond een picknickdag met de TBA-studenten uit Wailela gepland in Liang. Het eten liet de TBA-coördinator in Waai prepareren en met een busje afleveren. De 32 studenten kwamen met 2 gecharterde busjes naar het drukbezochte strand dat uitkijkt op het grote eiland Seram. In het begin keek iedereen een beetje de kat uit de boom. Maar na het verrukkelijke eten konden de meesten de aantrekkingskracht van de zee niet meer weerstaan.

AA085 AA094

In no time namen zij plaats in vier huurbootjes en gingen de zee op. Eerst voor een wedstrijdje peddelen. Niet veel later veranderde dit in een massaal watergevecht. Pas toen iedereen uitgeraasd was koos men druipend de waterkant op. Sommigen hadden meer plezier met autobanden die daar ook verhuurd werden. Als afsluiting van de gezellige dag kreeg iedereen de nieuwste versie van het TBA-tshirt uitgereikt.

AA107 AA124

 

Tete Siahaya, voorzitter Stichting Tiga Batang Air

 

Voor meer foto’s, zie:

https://drive.google.com/drive/folders/12PuOXOmzCdIELB-SrzNtHu56WHhxl4Zk?usp=sharing

 

Reacties zijn gesloten.