Lustrumviering Bovensmilde 03-09-11

 

Terugblikkend op zaterdag 3 september ’11 in Bovensmilde bestempelt iedereen die het evenement ter gelegenheid van 10 jaar Kelpeta bezocht heeft de ‘happening’ als grandioos.

Middagprogramma:

Allereerst was daar het prachtige weer (met tropische temperaturen) dat de geplande activiteiten in de openlucht mogelijk heeft gemaakt. Bij de organisatie, die toegaf geen plan B te hebben voor als het zou gaan regenen, viel bij de eerste zonnestralen meteen een grote last van de schouders.

Dit knagende gevoel van onzekerheid maakte snel plaats voor blijdschap toen al gauw bleek dat het met de opkomst voor die dag ook goed zou komen. Want naarmate de middag vorderde werd het steeds drukker in en rondom stichtingsgebouw Molo Uku. Bovendien viel de oorspronkelijke schroom bij de mensen om aan de spelen deel te nemen later helemaal weg (een vereiste om er samen een gezellige dag van te maken).

Getuige de vele foto’s en videobeelden elders op deze site zat het daarmee helemaal snor: Jong en oud deden allemaal hun best om voor hun team het hoogst aantal punten in de wacht te slepen.

Daarbij maakten de deelnemers bij het enthousiaste publiek veel lachsalvo’s los zodra zij bij sommige onderdelen de mist in gingen. Er gaat immers niets boven leedvermaak!

Bij de sponsorloop deden de veelal jeugdige deelnemers hun stinkende best om zoveel mogelijk geld voor stichting Tiga Batang Air bij elkaar te rennen. Ook hier leefde het publiek enorm mee.

Als sluitstuk van het gevarieerde middagprogramma stond gepland: bambu gila. Een mystieke voorstelling van een tot leven gewekte bamboe die zijn begeleiders (7 volwassenen) alle uithoeken van het veld op sleurde en pas ophield wanneer zijn “meester” hem dit gebood.

Tegen etenstijd verzocht de organisatie iedereen aan de geprepareerde tafels in het stichtingsgebouw plaats te nemen en liet zij alle aanwezigen een volledige rijstmaaltijd voorzetten zonder daar geld voor te vragen. Daarmee oogstte zij natuurlijk veel lof.

 

Avondprogramma:

Evenals het middaggebeuren werd het avondprogramma ingeluid door de oerklanken van tifagroep Lahukela, die er opnieuw een aangrijpende voorstelling van wist te maken. Hier had met name de fluitist een belangrijk aandeel in.

Na een korte speech van de voorzitter van Kelpeta en de overhandiging van de officiële voorzittershamer (10 jaar lang had de man het met zijn knokkels moeten doen) volgde een prachtig optreden van een dansgroep uit Assen.

Vervolgens ging de organisatie over tot de trekking van de Tiga Batang Air loterij. Hiervoor deed zij een beroep op een aantal 1e generatie ingezetenen van Bovensmilde die allen een prominente plaats op de voorste rij hadden gekregen. De uitslagen vindt men elders op deze site.

Uitgezonderd de prijswinnaars vonden velen het daarna tijd worden voor muziek.

Als eerste mocht rapper Merra de spits afbijten.

Boa, onder leiding van Willy Manusama (in de afgelopen jaren zo’n beetje uitgegroeid tot het huisorkest van Kelpeta) nam het stokje over. Met haar onnavolgbare manier van ‘de boel enthousiasmeren’ kreeg de zangeres keer op keer de dansvloer vol.

 

Met Jimmy Belmartin (eveneens een oude bekende van Kelpeta) ging het niet anders. De gelegenheidsformatie die hij bij zich had, gaf zijn sublieme kwaliteiten als soulzanger extra dimensie. Hoe kon het ook anders: stuk voor stuk waren het oude rotten in het vak op wie hij blindelings kon vertrouwen.

De laatste formatie die de avond opluisterde liet zich evenmin onbetuigd. Met hun opzwepende nummers hielden de Lounusa Funkers de gang er goed in. Voor veel gasten uit het Noorden was er geen betere afsluiting van dit geweldig festijn denkbaar.

Terwijl dit zich allemaal afspeelde in de grote zaal vond er voor de jongeren in het belendende gymlokaal een nonstop danceparty plaats. Hier losten dj Noelinho, dj Swab, Deviance en dj Mena elkaar naadloos af om de swingende meute van de noodzakelijk beats te voorzien. De oudere gasten bleven daar wijselijk weg omdat ze anders een hartritmestoornis riskeerden.

De enige wanklanken op die avond betroffen de enorme drukte aan de bar en  het lichte duw- en trekwerk voorafgaand aan de ontruiming van het gebouw. Van drank krijgen sommige mensen kennelijk extra lange tenen!

Dankbetuiging

De opbrengst van de sponsorloop, de tombola en de loterij van Stichting Tiga Batang Air op 3 september 2011 is buitengewoon goed. Daarvoor wil de stichting iedereen bedanken die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt. Met dit geld hoopt Tiga Batang Air verder te kunnen gaan op de ingeslagen weg in de Molukken.

Reacties zijn gesloten.