Abio in coronatijd

Terwijl door de coronacrisis bijna alle activiteiten in de Molukken tot stilstand zijn gekomen, is in het geïsoleerde bergdorp Abio op West-Seram daar weinig van te merken. De bewoners leiden er hun eenvoudig leventje zoals ze dat al eeuwen doen. Zij voeden zich met de gewassen die ze op hun akkertjes verbouwen en dieren die ze door middel van valstrikken in de omliggende bossen vangen. Daarvan zijn kasuarissen (grote loopvogels) en everzwijnen de meest gewilde prooien.

In tegenstelling tot de kustdorpen is de lagere school van Abio niet één dag dicht geweest. Wel heeft men waarschijnlijk instructie gekregen om de lessen zoveel mogelijk in de open lucht te verzorgen.

De lerares op de foto’s behoorde ooit tot de eerste lichting die Stichting Tiga Batang Air onder haar hoede nam. In 2006 plaatste TBA hen op de SMP (VMBO niveau) van het kustdorp Sanahu. Drie jaar later gingen zes van hen verder naar de SMA (HAVO/VWO niveau) in de stad Masohi. Na afronding hiervan mochten twee uit die lichting in 2012 door naar de Pattimura Universiteit in Ambon. Hier zijn beiden in 2017 afgestudeerd. De teller van afgestudeerde TBA-studenten staat momenteel op 15. Terwijl 5 anderen vol ongeduld op de heropening van de campus wachten zodat ook zij hun bul kunnen gaan ophalen.

Tete Siahaya, Voorzitter

Abio001

Abio007

Abio017 Abio022

 

Voor alle foto’s ga naar:   https://1drv.ms/u/s!BPxIbIw2U0hFkGywVgx89ydP4a7D?e=4fze4T

Reacties zijn gesloten.