Herstart scholen in coronatijd

Na bijna 6 maanden dicht te zijn geweest lijkt het erop dat de scholen in sommige delen van de Molukken weer open gaan. Dit leidt Stichting Tiga Batang Air af uit het feit dat een aantal kinderen uit Abio weer in de kustplaats Sanahu zijn gesignaleerd. Bij de uitbraak van de coronacrisis was iedereen hals over kop naar het geboortedorp in de bergen gevlucht. Alle 63 middelbare scholieren die toen in de TBA-compound woonden, waren op last van hun ouders teruggeroepen.

Dat er zich weer schoolkinderen in de compound bevinden, meldde de leerkracht van de basisschool in Abio die daar door de stichting is aangesteld. Zij was naar de kust afgedaald om haar salaris te kunnen opnemen. In het bergdorp Abio is dit niet mogelijk. Bovendien wist ze te vertellen dat 11 nieuwe Abio-scholieren zich bij de SMP van Sanahu hadden gemeld. Alles bij elkaar, reden genoeg om de TBA-coördinator in Ambon hiervan op de hoogte te stellen. Zodat hij er persoonlijk poolshoogte kan gaan nemen. Zelf kan hij door de strenge lockdown al een tijdje de stad niet meer uit.

Om van Ambon naar Sanahu op Seram te kunnen afreizen moest hij dus een verzoek indienen. Pas toen dit was goedgekeurd en hij over een speciaal reisdocument beschikte kon de reis beginnen. Daarvoor moest hij eerst naar de havenplaats Liang vanwaar de ferry’s naar Waipirit op Seram vertrekken. Maar, door het beperkte wegverkeer is de inzet van het aantal ferry’s teruggeschroefd en heeft dat natuurlijk gevolgen voor de reisschema’s van reizigers.
Eenmaal aan de overkant wachtte hem nog een autorit van drie uurtjes naar de Elpaputihbaai, via de kustweg aan de zuidkant van het eiland. Veel van de bruggen die hij tegenkwam hebben flink te lijden gehad van de overvloedige regen die de laatste jaren tijdens de regentijd naar beneden is gekomen. De anders zo rustig kabbelende riviertjes veranderen dan in woeste bergstromen die alles meesleuren op hun weg naar de zee. De brug over de Tala-rivier nabij Sanahu is daar het bewijs van. Deze stalen constructie raakte vorig jaar zwaar beschadigd doordat omgevallen woudreuzen, meegesleurd door het water, daar onophoudelijk tegenaan beukten. Nu, een jaar later, is van herstelwerkzaamheden nog steeds weinig te merken.

Aangekomen bij de compound van Stichting Tiga Batang Air, zag de coördinator meteen dat het terrein in de voorbije maanden flink overwoekerd is geraakt. Nadat hij het aantal Abio-scholieren had vastgesteld, gaf hij ze opdracht om de omgeving in de oude staat terug te brengen. Ondertussen kon hij zich met de distributie van de balen rijst en de andere levensbenodigdheden bezighouden. Ook had hij schoolmateriaal bij zich dat verdeeld moesten worden.
Aan de hand van de gemaakte foto’s kan vastgesteld worden dat het studentenhuis zowel van buiten als van binnen dringend geverfd moet worden. In overleg met de coördinator is besloten ook meteen de zinken daken van beide gebouwen met menie te bestrijken. Dit om de levensduur ervan optimaal te maken. Voor dit doel zal hij opnieuw een reisdocument moeten aanvragen voor zijn volgende bezoek aan de TBA-compound in Sanahu.

De Pattimura Universiteit daarentegen is nog steeds dicht en duidelijke signalen dat deze dit jaar nog open gaat heeft de stichting niet ontvangen. Wel gaat het nieuwe collegejaar aanstonds beginnen en moeten de collegegelden betaald worden. De coördinator heeft opdracht gekregen om dit alles met de TBA-studenten te bespreken die allen in hun geboortedorp verblijven. Op die manier moet worden achterhaald wat hun plannen zijn en in hoeverre TBA hen daarbij kan helpen. Want college volgen kan men voorlopig alleen maar online, in Ambon.

Tete Siahaya (Voorzitter)

AA022 AA012 AA013 AA014 AA015 AA016 AA017 AA018 AA019 AA020 AA021 AA023 AA024 AA025 AA026 AA027

Reacties zijn gesloten.