Weer een stap verder

26 november 2020

Stichting Tiga Batang Air heeft Betharia Haikutty, roepnaam Tini, als 12 jarig meisje uit het geïsoleerde bergdorp Abio in de binnenlanden van West-Seram, in 2008 onder haar hoede genomen.

Na de middelbare scholen SMP en SMA doorlopen te hebben, mocht zij in 2014 van TBA doorstromen naar de Pattimura Universiteit in Ambon.

Hier haalde zij in april 2019 haar S1 titel, dat vergelijkbaar is met het Nederlandse bachelor.

Toen ik haar vervolgens vroeg wat haar plannen zijn, antwoordde zij dat ze graag Engels wilde gaan studeren op Java. In Kediri, 128 km ten zuidwesten van Surabaya, zijn er namelijk speciale instituten die dat verzorgen. Om TBA niet verder te belasten en anderen ook kans te geven zou zij eerst een kans wagen om een baan bij de lokale overheid te bemachtigen. Als ze dan genoeg geld bij elkaar had zou zij die studie zelf kunnen bekostigen.

Zoals verwacht viel zij samen met duizenden anderen af bij de selectie voor het beperkt aantal overheidsfuncties die beschikbaar waren (zonder de juiste kruiwagens maakt men domweg geen kans om daar binnen te komen). Toen ze dit begin 2020 te horen kreeg was zij teleurgesteld, maar niet van plan om haar idee op te geven. Daarom ging zij snel op zoek naar een baantje als winkelmeisje of serveerster. Maar ook die weg liep dood.

Als stichting vonden wij het zonde om zo’n gemotiveerd persoon aan haar lot over te laten. Dus besloot TBA om haar de gelegenheid te geven haar plan uit te voeren. Zo kon zij op 23 februari 2020 het vliegtuig pakken naar haar bestemming op Java.

Nu, 9 maanden later, heeft zij gisteren haar BEC-certificaat (Basic English Course) gehaald. Volgende week gaat zij beginnen aan de volgende Engelse cursus. Haar einddoel is het halen van het TOEFL-certificaat (Test of English as a Foreign Language). Dit is de benaming voor een officiële toets waarmee iemand kan nagaan hoe goed hij of zij het Engels als tweede taal beheerst. Met dit certificaat op zak kan zij eventueel haar mastertitel in het buitenland halen of anders Engelse cursussen in Ambon aanbieden.

TBA zal voor zover mogelijk haar altijd blijven steunen.

Tete Siahaya (voorzitter TBA)

zzzz1891 zzzz1892 zzzz1893 zzzz1894 zzzz1895 zzzz1896 zzzz1897 zzzz1899

zzzz1898A

Reacties zijn gesloten.