Groot onderhoud TBA-Compound

29 november 2020

Op foto’s die mij de afgelopen maanden van de compound van Stichting Tiga Batang Air in Sanahu (Seram) zijn toegestuurd is duidelijk te zien dat zowel de gebouwen als het terrein een uitgewoonde indruk maken. Het kan ook niet anders met zoveel kinderen op een kluitje. Dus is het hoog tijd om dit sluipende proces een halt toe te roepen door middel van groot onderhoud.

Zo’n plan in deze coronatijd uitvoeren, geeft meer gedoe dan dat het normaal al met zich meebrengt. Allereerst moet de TBA-coördinator die in Ambon woont de vereiste papieren regelen om überhaupt ernaartoe te kunnen afreizen. Vervolgens moet hij het benodigde materiaal inslaan en voor transport van Ambon naar Sanahu zorgen.  Dit laatste is al een uitdaging op zich, omdat na de oversteek met de ferry een urenlange rit volgt waarbij men tenslotte de Tala-rivier moet oversteken. Dit terwijl de grote brug nog steeds niet hersteld is. Vorig jaar heb ik de oversteek via de rivierbedding zelf meegemaakt en ik kan een ieder verzekeren dat dit een hachelijke onderneming is.

Foto’s van leerkrachten met leerlingen in de gemeenschappelijke ruimte van het TBA-studentenhuis kan ik in eerste instantie niet thuisbrengen. Navraag maakt duidelijk dat bij de heropening van de scholen gepaste afstand in de klaslokalen verplicht is. En omdat de SMP (middelbare school niveau VMBO) van Sanahu niet zelfstandig hieraan kan voldoen heeft de leiding aan de TBA-coördinator gevraagd om bedoelde ruimte als klaslokaal te mogen gebruiken.

De werkzaamheden in het kader van het groot onderhoud omvatten onder andere het onkruidvrij maken van het hele terrein door de kinderen die daar wonen. Vervolgens worden de wat oudere jongens ingeschakeld bij het verven van hun onderkomen. Dit krijgt zowel van binnen als van buiten een fris kleurtje, waarbij zelfs het golfplaten dak niet vergeten wordt. Ook laten de foto’s zien dat de omheining is aangepakt. Daarvoor heeft de TBA-coördinator gebruik gemaakt van de bouwploeg die hij eerdere bouwwerkzaamheden heeft laten uitvoeren. Nu moeten zij betonnen palen fabriceren en deze op gepaste afstand van elkaar in de grond zetten. Vervolgens wordt daar prikkeldraad op gespannen om het terrein te markeren. Op deze wijze krijgt de TBA-compound eindelijk de professionele look die noodzakelijk is.
De TBA-coördinator heeft voor dit moment het werk moeten stilleggen omdat het materiaal dat hij bij zich had niet toereikend is. Gisteren is hij na drie weken Sanahu naar zijn gezin in Ambon teruggegaan. Twee dagen daarvoor liet hij mij telefonisch weten dat hij half december weer naar Seram wil gaan om het groot onderhoud af te maken. Wel pleit hij ervoor om alle matrassen van het studentenhuis meteen te vernieuwen. Doordat meerdere personen de tweepersoonsbedden beslapen, zijn ze sneller versleten dan normaal het geval zou zijn.

Het zou heel erg fijn zijn wanneer lezers bij willen dragen om deze extra kosten voor TBA dragelijk te maken. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kinderen toch een feestgevoel krijgen in de aanloop naar kerst en de jaarwisseling.

Giften kunnen overgemaakt worden op rek.nr. NL94ABNA0441179312 van Stichting Tiga Batang Air.

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Tete Siahaya (voorzitter TBA)

AA082 AA057 AA063 AA065 AA076 AA078 AA067 AA066 AA060 AA061 AA068 AA071 AA072 AA073 AA079 AA081 AA088 AA083 AA084 AA087 AA091 AA092 AA093 AA094 AA086 AA089

Reacties zijn gesloten.