Groot onderhoud TBA-compound voortgezet, februari 2021

In november 2020 heeft de TBA-coördinator drie weken in Sanahu (Seram) doorgebracht om groot onderhoudswerkzaamheden op de compound van Stichting Tiga Batang Air uit te voeren.

Dat karwei heeft hij toen niet kunnen afmaken omdat de strenge coronamaatregelen omtrent het reizen tijdige aanvoer van materiaal onmogelijk maakte. Bovendien was het toen tijd dat hij zich over de TBA-studenten in Wailela ging ontfermen. Deze verblijven weliswaar in de twee studentenhuizen van de stichting naast de campus van de Pattimura Universiteit, maar moeten op gezette tijden van levensmiddelen worden voorzien. Daarnaast is er ook nog zijn gezin in OSM, een buitenwijk van Ambonstad, waar hij naar om moet kijken.

Halverwege de maand december maken mensen zich al op om naar hun geboortedorp af te reizen. Want kerst en de jaarwisseling vieren, doet men het liefst met familie. Zo ook de tientallen studenten en middelbare scholieren van Stichting Tiga Batang Air.

Zo komt het dat de TBA-coördinator de tweede week van januari 2021 pas opnieuw naar Sanahu kon afreizen om de groot onderhoudswerkzaamheden voort te zetten. Want op een totaal verlaten compound kan hij immers weinig uitrichten.
Deze keer is het hem wel gelukt om: het hele terrein met betonnen palen met prikkeldraad te laten afzetten, alle daken van de gebouwen corrosiebestendig te laten maken met speciale verf en het onstuitbare onkruid op de compound een halt toe te roepen door de scholieren. Zelf heeft hij ervoor gezorgd dat er nieuwe matrassen kwamen. De oude zijn pas vier jaar in gebruik maar al flink toegetakeld doordat meerdere kinderen erop slapen. Door het vochtige klimaat gaan matrassen daar sowieso minder lang mee dan hier.

In opdracht van TBA heeft hij de laatste week gebruikt om poolshoogte te nemen in het bergdorp Abio waar alle scholieren vandaan komen. Aan de hand van foto’s hebben wij namelijk geconstateerd dat het schoolgebouw aan alle kanten lekt wanneer het regent. En aangezien de regentijd maanden duurt, is dat een onhoudbare situatie geworden. Op hulp van de overheid hoeft men niet te rekenen omdat voor dit soort zaken het dorp jaarlijks subsidie krijgt. Alleen verdwijnt het geld linea recta in de zakken van ambtenaren die hierop toe zouden moeten zien.

Afgelopen vrijdag was de TBA-coördinator weer thuis en heeft zowel verbaal als visueel verslag gedaan aan de hand van foto’s. Het blijkt echter niet zo eenvoudig om het benodigde materiaal naar dit afgelegen bergdorp te transporteren. Dus in overleg wordt nu naar een lokale oplossing gezocht.

Tete Siahaya (voorzitter Stichting Tiga Batang Air)

Hieronder een aantal foto’s. Voor alle foto’s zie: https://1drv.ms/u/s!AvxIbIw2U0hFkTCmTAZrQYnOKzRJ?e=tHLnCM

A001 A004-1 A008 B003-1 B005 B009-2

Reacties zijn gesloten.