Selalu ingat asalmu (Weet waar je vandaan komt)

Dat ik mij meer dan de gemiddelde Molukker inspan om mijn soortgenoten aan hun roots te herinneren is velen inmiddels wel opgevallen. Het is een rol die niet iedereen ligt, omdat ik regelmatig uit mijn comfortabele bubbel moet stappen teneinde anderen de weg te kunnen wijzen. Zelf zie ik het als een roeping waar ik al lang vrede mee heb.

In het verlengde hiervan heb ik het genoegen om jullie – in het bijzonder de fijnproevers van de ‘adat istiadat’ (voorouderlijke zeden en gewoonten) – te wijzen op een exceptionele gebeurtenis. Deze vond onlangs, vrijdag 26 november 2021, plaats in het dorp Waraloin op West-Seram. Daar werd namelijk de ‘Panas Pela’ (het aanhalen van het pela-bondgenootschap) tussen de bergdorpen Yapio Patai en Mansamanuhuwei gehouden. Yapio Patai is de Alfoerse naam van het dorp Abio waar Stichting Tiga Batang Air sinds 2004 een hechte band mee heeft. De bewoners behoren tot het Wemalevolk.
Mansamanuhuwei is de oorspronkelijke benaming voor het huidige dorp Manusa Manuwe waarvan de inwoners tot het Alunevolk behoren. Volgens diverse gezaghebbende antropologen is de heilige berg Nunusaku daar in de buurt gesitueerd. Maar de exacte plaats is door niemand vastgesteld.
Omdat in het dagelijks leven nauwelijks tot geen interactie bestaat tussen de Wemale en de Alune is het erg bijzonder dat er tussen deze twee dorpen een pela-bondgenootschap bestaat. Sterker nog, het ‘Panas Pela’- evenement in Waraloin omvat ook tien andere Wemale- en Alunedorpen op West-Seram.
Op de video-opname die van het belangrijkste onderdeel gemaakt is, kan men zien dat op een gegeven moment de nek van een kip wordt doorgesneden. Het bloed wordt in een ton met water opgevangen en daarna in emmertjes overgegoten. Deze gingen vervolgens rond zodat alle betrokkenen er een slok uit konden nemen.
Navraag leerde dat in vroeger tijden voor dit doel mensenbloed werd gebruikt. Dat hiervoor koppen moesten worden gesneld mag je best aannemen!

Aangezien veel TBA-studenten afkomstig zijn uit het bergdorp Abio wilde Stichting Tiga Batang Air per se dat een aantal van hen ooggetuige waren in Waraloin. De nodige kosten die dit besluit met zich meebracht wegen immers niet op tegen de kans om deze unieke gebeurtenis vast te kunnen leggen.

PS
Om de volledige visuele verslaglegging te bekijken, klik op:

https://drive.google.com/drive/folders/1nN9i0cUdCTz6gcCbtWt1GjHlbrzKYP4m?usp=sharing

Tete Siahaya, voorzitter Stichting Tiga Batang Air

Wa 001a Wa 002a Wa 003a Wa 004a Wa 005a WA 006a Wa 007a WA 008a Wa 009a Wa 010a WA 011a WA 012a Wa 013a Wa 014a Wa 015a Wa 016a Wa 017a Wa 018a Wa 019a Wa 020a

Reacties zijn gesloten.