Monitoring

In november 2013 zijn vertegenwoordigers van Tiga Batang Air alle projecten langsgegaan die de stichting op Ambon en Ceram heeft lopen. Deze rondgang voert TBA jaarlijks uit om te checken of alle informatie uit het veld, die zij bijna dagelijks via telefoon en email van haar coordinator krijgt, daadwerkelijk klopt. Op die manier probeert het bestuur knelpunten, die de voortgang van de projecten zouden kunnen belemmeren, tijdig te signaleren en zo nodig aan te pakken.

Echter om rond het middaguur in Sanahu aan te komen moet men vanuit Ambonstad wel om 3 uur s’nachts gaan rijden om een plaats te bemachtigen op de eerste ferry (5 uur s’ochtends). Driemaal daags vaart er een van Liang naar Waimital (Ceram) en vice versa.

IMG_3028

De overtocht zelf duurt zo’n twee uur, waarna, als men geluk heeft (d.w.z. als de meeste bruggen het laatste regenseizoen hebben overleefd), een autorit volgt van minimaal 4 uur. In dit geval is verbreding van kilometerslange stukken weg de oorzaak van het oponthoud.

In Sanahu blijken de meeste scholieren niet in het logeerhuis aanwezig te zijn en kan zodoende de distributie van de uniformen, schoenen en andere schoolbenodigheden niet doorgaan. Het bezoek van de TBA-vertegenwoordigers vooraf aankondigen is niet mogelijk,  omdat geen van de kinderen een mobieltje heeft. Zou dit wel het geval zijn, dan is het signaal nog ronduit slecht en kan men de persoon alleen bereiken als die bij het strand staat.

IMG_3035 IMG_3034

Vanwege deze onvoorziene situatie is besloten de distributie naar de volgende morgen te verschuiven. Ook de bouwcommissie van de nieuwe kerk in Sanahu, aan wie Tiga Batang Air een gift van 10 miljoen rupiah (deels een donatie van de kerk in Bovensmilde) wil overhandigen, zal zolang moeten wachten. De dichtstbijzijnde pinautomaat staat namelijk in Masohi (3 uur rijden), waar het TBA-gezelschap ook naartoe moet om te kunnen overnachten.

De volgende dag loopt alles gelukkig op rolletjes. Het TBA-team is zelfs onverwacht getuige van de eerste-steenlegging van de nieuwe SMA in Elpaputih, die pal naast de hoofdweg naar Sanahu komt te staan.

IMG_3042 IMG_3041

Hierna is het nog maar een half uurtje naar Sanahu, waar de bouwcommisie van de nieuwe kerk om 11 uur voltallig bijeenzit. Uit de woorden van de voorzitter blijkt dat de gift van Tiga Batang Air bijzonder goed uitkomt, omdat er hoognodig cement moet worden aangevoerd en men op dit moment de middelen daarvoor niet heeft.

IMG_3049 100_2888 geredja Sanahu5

Normaliter gaat Tiga Batang Air niet snel over tot het financieel ondersteunen van de bouw van een godshuis, omdat dit niet haar prioriteit is. In het geval van Sanahu moet de stichting wel over de brug komen. Hier staat immers (al meer dan 8 jaar) het logeerhuis van TBA voor scholieren uit Abio.

IMG_3052 IMG_3053

De distributie van schooluniformen, schoenen, schriften en pennen ondervindt ook geen nodeloze vertragingen, zodat de TBA-mensen op tijd in Waimital aankomen om de laatste ferry naar Liang te nemen. Hiervandaan duurt het (vanwege de avondspits) langer dan twee uur om het centrum van Ambonstad te bereiken.

 

Reacties zijn gesloten.